Varmepumper, dyr el og fisketips20 km nord for den tyske grænse ligger Uge Lystfiskeri & Camping.
Pladsen købte Hans Petersen for seks år siden, da tiden var inde til at prøve noget andet.Jeg havde været mælkeproducent i 30 år, og min hustru og jeg synes, tiden var moden til at prøve noget nyt. Og ingen af vores voksne sønner var interesseret i at overtage gården,« forklarer Hans Petersen. Efter ganske kort betænkningstid, købte ægteparret Uge Lystfiskeri & Camping ved Tinglev i Sønderjylland. »Vi gik straks i gang med at sætte pladsen i stand. Bygge nye hytter, lægge vand og kloak ind i alle hytterne og forbedre alle former for faciliteter på pladsen. Efter et par år fik vi, efter at have konsulteret Scanenergi og haft besøg af en energirådgiver, monteret varmepumper i ti af vores ældre hytter,« siger Hans Petersen.

Dårlig isoleret og fugt i hjørnerne
De eksisterende hytter var af ældre dato, dårligt isolerede og opvarmet med en elradiator. Når der kom gæster for at fiske i de kolde efterårs-, vinter- og forårsmåneder, tog det en evighed, før hytterne var varmet bare nogenlunde op. Og temperaturen var svær at indstille – det blev hurtigt alt for varmt. Derudover fordelte den lille elradiator ikke varmen ordentligt – på trods af at hytterne kun er 20 m2. Der var både koldt og lidt klamt i hytternes hjørner. »Det problem løste varmepumpen meget effektivt. Den fordeler varmen jævnt i hytten, så der nu er et behageligt indeklima i hele hytten. Noget vi har fået mange positive kommentarer for,« siger Hans Petersen.


Intet fradrag for eludgiften
Et helt andet problem for Hans Petersen er, at en campingplads, ikke kan trække elforbruget fra som produktionsomkostninger, som man kan på hoteller og kroer. »Når hytterne er udlejet, er det jo ikke det store problem, for så betaler gæsterne for forbruget. Men når de står tomme – og især i de måneder, hvor der er frost, bliver vi nødt til at have hytterne varmet op, så vi ikke får frostsprængte vandrør,« fortæller han, og det giver et ret højt elforbrug. Men det er reduceret betragteligt med de ti varmepumper. »Vi har fået en beregning, fra Scanernergi, der viser, at tilbagebetalingstiden er 6,5 år, hvilket jo er ganske fint. Og så har vi fået nogle bedre hytter – og mere tilfredse gæster,« siger Hans Petersen.

Sikrere med varmepumper
Et andet aspekt er sikkerheden. De gamle elradiatorer måtte ikke dækkes til på grund af brandfaren. Men det skete alligevel engang imellem – hvilket betød, at flere hold gæster har fået svedet en dug eller et håndklæde af. Det problem er elimineret med varmepumpen. Nu kan de mange lystfisker gæster, der især kommer fra Tyskland, hele året komme tilbage til varme hytter, efter de har stået i søens kolde vand en hel dag. Hans Petersen fisker i øvrigt overhovedet ikke selv. »Nej, det har jeg gjort to gange i den tid, vi har haft pladsen. Men min svoger – han gør – og han bor her også. Og han kan alle de tricks, der er i bogen. Så ham spørger gæsterne gerne til råds, hvis de da ikke selv er eksperterne,« siger Hans Petersen med et smil, inden han går ud på pladsen for at se, om alt er, som det skal være.