Høj sol, klitter med marehalm og bølgebrus. Vesterhavet er et populært ferieområde hos både danske og udenlandske turister. Og de store pool sommerhuse tæt på det fascinerende
Vesterhav er eftertragtede ferieboliger – men de er dyre i drift.Har vi virkelig brugt så meget strøm? Et spørgsmål som sommerhuslejere ofte stiller efter en uges ferie i et stort pool sommerhus. Et er nemlig den ugentlige leje - noget andet er den efterfølgende elregning, som ofte chokerer de ferierende gæster. Den overraskelse får man ikke i Brian Bondes sommerhus i Klitmøller. »Jeg har af flere årsager fået installeret en luft-til-vand varmepumpe fra Danmarks- Pumpen,« fortæller han. Varmepumpen reducerer betragteligt det store strømforbrug, der er forbundet med et pool sommerhus. Normalt er det elvarme, der opvarmer både pool, brugsvand og selve huset. Men i Brian Bondes sommerhus har luft-til-vand varmepumpen taget over, både når der er gæster i huset, når det er tomt og når det bruges privat.

Nemmere udlejning
»Det er nemmere at udleje et pool sommerhus, når der ikke efterfølgende kommer en høj elregning for forbruget under ferien. Og når huset står tomt, sørger varmepumpen for en fast temperatur i huset. Til en noget lavere pris end hvis der ikke var en varmepumpe, « siger Brian Bonde, som dermed kan glæde sig over en bedre eløkonomi i perioder uden udlejning. Varmepumpen har medført, at elradiatorerne sjældent tændes, og gulvvarmen bruges kun i vinterhalvåret. Varmepumpen sørger for 35 – 40 grader varmt brugsvand, og hvis gæsterne ønsker en højere temperatur, tager vandvarmeren over.


Betænkeligheder gjort til skamme
Brian Bondes betænkeligheder var primært, om varmepumpen gav de lovede besparelser på elregningen og han var lidt skeptisk omkring driftssikkerheden i de hårde vintre. »DanmarksPumpen har halveret elforbruget, og der har ikke været problemer i den meget hårde vinter, vi lige har haft. Vi har dog beholdt en elpatron som backup til poolen, hvis varmenpumpen driller,« fortæller Brian Bonde og tilføjer, at DanmarksPumpen kræver minimal vedligeholdelse og kun et årligt eftersyn af en installatør.

Professionel rådgivning til valg af varmepumpe
Inden Brian Bonde besluttede sig for luft-til-vand varmepumpen fra DanmarksPumpen rådførte han sig med installatør Allan Krantz Jensen fra Klima-Service i Bjerringbro. Fordelen ved at vælge en luft-til-vand varmepumpe er, at den udover at opvarme huset, også kan opvarme poolen og brugsvandet. Det kan en luft-til-luft pumpe ikke. Brian Bondes store fokus på at nedsætte elforbruget betød, at han ikke var i tvivl om, at han langsigtet vil få større glæde af den dyrere løsning med en luft-til-vand varmepumpe.